VÉGSŐ BÚCSÚ DR. DÉRI MIKLÓSTÓL, VIETNAM IGAZ BARÁTJÁTÓL

Thứ ba - 16/10/2018 03:43

(NCTG) A Magyar - Vietnami Baráti Társaság (MVBT) tájékoztatása szerint Dr. Déri Miklós nyugalmazott katonai ügyész ezredes Vietnam igaz barátja a Társaság alapító tagja 2018 október 10.-én 88 éves korában elhunyt.

Dr. Déri Miklós, 40 évvel a misszió után - Fotó: Lenvai Emil (nyugat.hu)

Dr. Déri Miklós, 40 évvel a misszió után - Fotó: Lenvai Emil (nyugat.hu)

Temetését szülővárosában, Körmenden 2018 október 15.-én hétfőn délután 14:00 órától tartják.

Dr. Déry Miklós egyike volt a több, mint 600 tagot számláló magyar kontingensnek, melyet a Párizsi Békeszerződés betartását felügyelő Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottságba (International Comission of Controll and Supervise - ICCS) delegált a magyar kormány. A vietnámi háborúról szóló Párizsi Békeszerződés alapján létrejött bizottság 1973-1975 közötti időszakban működött, melynek feladata a tűzszünet, a hadifogoly csere és a leszerelés ellenőrzése volt.

Dr. Déri Miklós, mint katonai ügyész, személyesen részt vett e békefenntartó misszióban Vietnámban, és az első magyar kontingens tagjaként 1973 január 26-án indult el Budapestről Vietnámba. Szemtanúja volt a háború legszörnyűbb veszteségeinek, a megrázó emberi sorsoknak, a háború tragédiáinak. Sokszor megosztotta a háborúban átélt élményeit a magyar sajtóban.

Élete végéig megőrizte egy régi újság idővel elsárgult lapjait, melyben található egy 45 évvel ezelőtti riport és a róla illetve a társáról készült fotó. A kép azt a történelmi pillanatot örökíti meg, amikor az Amerikai Egyesült Államok befejezte katonai beavatkozását Vietnamban. Miközben teljesítette a rábízott feladatot, saját szemével meggyőződhetett az utolsó amerikai katonák távozásáról 1973 március 29.-én.

Vietnam nagyon mély benyomást tett Dr. Déri Miklósra (ahogy mondta, életének részévé vált a távoli ország). Miután nagy szolgálatot tett a vietnami békéért, hazatért Magyarországra és a magyar kontingens társaival együtt jelentős szerepet vállalt Magyarország politikai, diplomáciai, társadalmi és kulturális életében.
 
Dr. Déri Miklós nyughelye - Fotó: Nguyen Phuong Thao
Dr. Déri Miklós nyughelye - Fotó: Nguyen Phuong Thao

Mint a többi magyar “veterán”, aki békefenntartóként szolgálatot tett a vietnami háborúban, Déri Miklós is aktívan vettrészt a 1989-ben alakult MVBT munkájában, mely “népi diplomácia” hídjaként hozzájárul a két ország kapcsolatainak a megerősítéséhez azokban az években is, amikor ezek a kapcsolatok még lazábbak voltak.

Magas kora ellenére utóbbi években feleségével együtt többször visszalátogatott Vietnamban. Jelentős erőfeszítéseket tett a két ország közötti kapcsolatok erősítésére. Fontos közvetítő szerepet vállalt a két ország között kialakuló gazdasági projektek megvalósításáért.

Vietnammal kapcsolatos szellemi vagyonként, Dr. Déri Miklós tulajdonában van egy Magyarországon egyedülálló, nagyon értékes vietnami bélyegből álló gyűjtemény, mely átöleli Vietnam történelmét a 19. század feudális társadalomtól napjainkig, tükröt tart elénk a vietnami társadalomról, a vietnami emberekről és a vietnami nép függetlenségért vívott harcáról.

Az MVBT Vas megyei tagozatának elnökeként Dr. Déri Miklós egész életében kötődött Vietnamhoz. A két ország kapcsolatának a megerősítésében tett állandó hozzájárulásaiért elnyerte a Barátsági Érdemrendet a vietnami államtól.

Dr. Déri Miklós halála miatt a legmélyebb részvétünket fejezzük ki az özvegy Déri Miklósnénak és az egész családjának! Nyugodjon békében!

(*) Az eredeti vietnami nyelvű cikk itt található (a fenti cikk Dr. Binh Tran fordítása).

NCTG


 
 Từ khóa: Dr Déri Miklós
Tổng số điểm của bài viết là: 0 trong 0 đánh giá
Click để đánh giá bài viết

Những tin mới hơn

 

Những tin cũ hơn